Kedi Bakımı Nasıl Yapılır?
Hepimizin bildiği üzere kediler, özgür ruhlu ve başlarına buyruk hayvanlardır. Bu karakter yapılarından dolayı kedileri eğitmenin mümkün olmadığını düşünürüz fakat bir köpek seviyesinde olmasa da sabır ve doğru bir eğitim sayesinde onlar da yapmamaları gereken şeyleri öğrenebilir hatta birkaç numara sergileyebilecek hale bile gelebilirler. Peki konsantre olmakta zorlanan, hareketli ve tam bir avcı olan sevimli dostlarımıza nasıl doğru bir şekilde eğitim verebiliriz? İşte kedinizle mutlu bir hayat geçirebilmeniz için işinize yarayacak birkaç önemli ipucu...
1-Kedinizi Bir Yere Kapatarak Cezalandırmayın
Kedi eğitiminde ceza gibi negatif motivasyonlar pek fayda sağlamaz dolayısıyla hatalı davranışı yüzünden kedinizi bir yere kapatarak olumlu bir sonuç elde edemezsiniz. Kediler, olaylar arasındaki neden-sonuç ilişkisini uzun süre boyunca hafızasında tutmayacağı için kedinizi bir yere kapatsanız bile yaptığı hatalı davranış yüzünden odaya kapatılmış olduğunu anlamayacaktır.
2-Kesinlikle Vurmayın
Kedilerin düşünme biçimini küçük yaştaki çocuklarınkine benzetebiliriz; küçük bir çocuğu yanlış davranışı için vurarak cezalandırmak nasıl onun sizden korkmasına hatta yanlış davranışın tetiklenmesine yol açıyorsa aynı şekilde kedinize vurmak da onun sizden korkmaya başlaması ve uzaklaşmasıyla sonuçlanacaktır. Vurmak, kedi eğitimi için faydalı değil tam aksine zararlıdır.
3-Kedinizin Hatalı Davranışlarından Sonra Tavrınızı Ona Gösterin
Vurmak ve hapsetmek işe yaramıyor, peki bir kediye sergilediği davranıştan vazgeçmesi gerektiğini anlatmak için ne yapmalıyız? Kediniz yanlış bir şey yaptığında, burnuna hafif bir fiske vurarak veya yüzünü elinizle iterek ona bir uyarı mesajı gönderebilirsiniz. Bunu disiplinli bir şekilde yapmayı sürdürürseniz, kediniz ona vermek istediğiniz mesajı anlayacaktır.
4-Doğru Davranışlarını Ödüllendirin
İyi olan her davranışından sonra kedinizi sevmek veya ona sevdiği ödül bisküvilerinden vermek aynı davranışı daha sonra tekrar göstermesi için onu motive edecektir.
En iyi kedi ödülleri sayfasına ulaşmak için buraya tıklayın!
5-Mama Miktarını ve Zamanını Rutine Bağlayın
Kedinizi her zaman günün aynı saatinde ve aynı miktarda mama ile beslemek onun stresten uzak ve olumlu bir ruh halinde olmasını sağlar. Ayrıca uzun süre boyunca yaşına ve cinsine uygun diyetle beslenmiş olan kediler daha uzun ve sağlıklı bir yaşam sürerler.
İçeriği sağlıklı ve taptaze kedi mamalarını incelemek için hemen tıklayın.
6-Sevdiği Oyuncakları ve Tırmalama Tahtası Olmalı
Kedinizin oyun oynaması, fazla enerjisini oyuncaklarıyla harcaması onun daha sakin olmasına yardımcı olur. Sahiplendiği oyuncakları olan kediniz siz evde değilken tek başına da oyun oynarak oyalanabilir ve canı sıkılmaz. Oyun oynayıp yorulan kedilere yaramazlık yapmak için zaman ve enerji kalmaz ve sizin de kedinizle çatışma ihtimaliniz azalmış olur. Ayrıca mobilyalarınıza zarar vermesini istemiyorsanız kesinlikle bir tırmalama tahtasını edinmenizi öneririz.
Kedinizin buradaki oyuncaklara bayılacağından eminiz!
7-Kum Temizliğine Dikkat Edin
Kediler için tuvalet olarak kullandıkları bölgenin temiz ve sakin olması psikolojileri açısından oldukça önemlidir. Öncelikle, kedinizin tuvaletini yaptığı yer ve yemek yediği yer birbirinden uzak olmalıdır. Kum kabını evin sakin ve az kullanılan bir noktasına koymanız doğru olacaktır. Kedi tuvalet kumunu ise elinizden geldiği kadar sık temizlemenizi öneririz. Böylece kediniz kendini mutlu hissedecek ve yanlış davranışları azalacaktır.
8-Kediniz Tuvaletini Yanlış Yere Yaparsa Ona Kızmayın
Kediler, doğal olarak tuvaletlerini kuma yapma eğiliminde oldukları için kedinize tuvalet eğitimi vermek oldukça kolaydır. Yavru kedinize kum kabının yerini göstermek, tuvaleti geldiğinde oraya gitmesi için yeterli olacaktır. Kediniz yetişkinliğe ulaşana kadar bazen tuvaletini yanlış yere yapabilir, henüz küçük olduğundan dolayı ona karşı hoşgörülü olmalısınız. Ancak düzenli olarak kum kabını kullanan yetişkin bir kedi, tuvaletini başka yerlere yapmaya başladıysa bu onun psikolojik bir sıkıntı içinde olduğunu ve size bu yolla bir şeyler anlatmaya çalıştığının işaretidir. Kedinizin canını sıkan şeyin ne olduğunu bulmak yaşadığınız sorunu çözer.
Yorum Yap